— Meccano/Hornby —

Deze Fabrikant komt uit Liverpool in het Verenigd Koningkrijk.

De firma werd in 1902 opgericht door Frank Hornby samen met zijn vroegere werkgever en geldschieter David Hugh Elliot, voor het eerst onder de naam "Mechanics made Easy".

Frank kwam op het idee, toen hij zelf speelgoed aan het creëren was voor zijn kinderen, om uit bliken plaatjes bouwonderdelen te maken die je met schroefjes en moeren kon samenvoegen tot allerlei constructies.

In 1908 wordt de firmanaam veranderd naar het legendarische merk Meccano.

In 1915 op een  beurs  in het Verenigd Koningkrijk, introduceert hij voor het eerst een blikken treinsetje in het voor die tijd gangbare spoor 0.

Hij moet echter het einde van de Eerste Wereldoorlog afwachten voordat hij het ook effectief op de markt kan brengen onder de naam Meccano/Hornby.

Zoals alle grote fabrikanten destijds deden werd er vaak samengewerkt.

Zo kreeg het Duitse Märklin de lecentie om onder eigen naam een Meccano-set op de markt te brengen en in ruil daarvoor kreeg Meccano de Märklin-klokwerkmotortjes.

En vermoedelijk bestonden er ook zulke contacten met andre fabrikanten als Bing.

Meccano heeft ook nog stoommachientjes geproduceerd die je als aandrijfmiddel kon gebuiken voor Meccano-konstructies.

De stoommachientjes waren dan ook op geperforeerde bodemplaatjes gemonteerd zodat je deze stevig aan je constructie kon bevestigen.

Meccano/Hornby is waarschijnlijk één van de fabrikanten, die de productie van echte spoor 0 blikken-treintjes heeft volgehouden tot in 1962.

Ook Dinky Toys was een product van het huis Meccano.

In 1971 werd de fabriek in Liverpool definitief stilgelegd na zware financiële problemen.

Toch hebben twee van de drie wereldberoemde huismerken het overleefd.

Hornby-treintjes werd overgenomen door Dublo later door Airfix en nog steeds geproduceerd onder het merk Hornby, vooral voor spoor 00 treintjes.

Het merk Meccano is opgekocht door een franse firma en is verhuisd naar Frankrijk.

Gelukkig is de firma een beetje met zijn tijd kunnen meegroeien, en produceert meccano-achtige robotjes die je nog steeds met schroefjes en moertjes kunt samenzetten.

Dinky Toys is opgekocht door Matchbox dat dan weer overgegaan is in Hot Wheels, de naam Dinky Toys is echter niet meer blijven bestaan.